A település jelenlegi helyzete

Méra település közigazgatási területe 15,14 km2, napjainkban a településen található mintegy 580 lakásban 1827-en élnek. A települési önkormányzat közigazgatási feladatait önálló polgármesteri hivatalán keresztül látja el. Méra lakosságában meghatározó a szociálisan hátrányos helyzetűek száma. Az aktív korú (18-62 éves) lakosság között az országos átlagon magasan meghaladó a munkanélküliek aránya.

A település önálló háziorvossal rendelkezik, aki saját egészségházában végzi a rendelést. A lakosok részére a fog-, gyermek- és szakorvosi ellátás, valamint a mentőszolgálat Encs városában van biztosítva. A településhez legközelebb eső kórház (II. Rákóczi Ferenc) Szikszó városában, mintegy 30 km-re található.

A község körzetesítés nélküli napköziotthonos óvodával és általános iskolával (Dayka Gáborról elnevezett) rendelkezik. Méra önálló kultúrházzal bír és az általános iskolában a lakosság részére igénybe vehető könyvtár található.

A településen a Lungo Drom és a Roma Érdekvédelmi Egyesület helyi szervezetének van székhelye, amelyek tevékenységükkel elősegítik a romák társadalmi integrációját.A községben az időjárásbiztos út, az elektromos, az ivóvíz-, a csapadékcsatorna-, a gáz- és a szennyvízcsatorna-hálózat kiépült. A hírközlési hálózat a kor színvonalának megfelelő, hiszen vezetékes telefon- és kábeltelevízió-rendszer is működik. A mobiltelefon-hálózati lefedettség szempontjából a terület jónak mondható.